Een nieuwe auto kopen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Auto’s worden steeds duurder en bij het verkopen van de auto krijgt de verkoper er vaak minder voor dan dat zij het liefst hadden gezien. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat mensen ervoor kiezen hun oude auto bij de dealer te koop aan te bieden zodat het bedrag wat zij voor de auto krijgen bij het totaalbedrag van de nieuwe auto in mindering gebracht kan worden. Of te wel, hun auto inruilen.

Bij de dealer

Als dealers de optie bieden om dit te doen, zorgt de dealer ervoor dat zij meer klanten aantrekken, maar ook klanten behouden. Als iemand een nieuwe auto koopt is er bijna garantie voor een lange periode van onderhoudsbeurten. Dit zorgt ervoor dat de klant voor een lange periode ook daadwerkelijk klant blijft. De dealer heeft de expertise om te kijken in hoeverre de auto nog werkzaam is, wat er nog aan gerepareerd moet worden voordat hij verkocht wordt en hoeveel de auto nog waard is. Het feit dat het inruilen van een auto ervoor kan zorgen dat een klant lang klant blijft, weegt vaak mee in het bedrag wat zij aan de verkoper biedt.

Moeilijker dan gedacht

Een auto inruilen is vaak lastiger dan gedacht. Ook wordt er toch vaak minder geld voor de auto gegeven dan dat er graag gezien wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de nieuwe auto toch duurder uitvalt dan verwacht. Ook moet er, mocht het inruilen particulier gebeuren, vanuit gegaan worden dat het allemaal legaal en veilig gebeurt. Hiervoor moeten alle papieren, van zowel koper als verkoper, volledig op orde zijn en moet er toch ook een bepaalde kennis van auto’s zijn de bij koper, zodat er gekeken kan worden of de auto nog volledig werkzaam is. Daarom wordt er aangeraden om de auto in te ruilen bij een officiële dealer.