Het is misschien een beetje een vreemde vraag om over na te denken: wat mag jouw crematie kosten? Mensen denken over het algemeen immers niet graag  na over hun eigen dood. Het liefst stellen zij dit uit totdat ze een jaar of tachtig zijn. Toch is het aan te raden om eerder na te gaan denken over wat jouw crematie kosten mag. Of waarschijnlijk gaat. Denk je hier op tijd over na, dan kun je ervoor zorgen dat je een passende uitvaartverzekering afsluit of dat je voldoende geld hiervoor opzij zet. Op die manier voorkom je dat jouw nabestaanden met een onverwachte kostenpost komen te zitten.

Hoeveel gaat jouw crematie kosten?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is natuurlijk altijd aan te raden. Op welk moment jij dan ook komt te overlijden, je uitvaart kan altijd geregeld worden. Maar voordat je dit doet, is het handig om te achterhalen wat jouw crematie kosten gaat. Als je informatie leest over een uitvaart in Nederland, dan gaat het altijd om gemiddelde bedragen. Maar voor de totale kostenpost maakt het nogal wat uit:

  • hoeveel rouwkaarten er verstuurd moeten worden
  • hoeveel gasten er voor de uitvaart uitgenodigd worden
  • of er wel of geen opbaring plaatsvindt en zo ja, op welke locatie
  • vanuit welke locatie jouw uitvaart plaatsvindt
  • of er na afloop nog een hapje en drankje aangeboden wordt of niet

Als je de crematie kosten voor jouw specifieke wensen wilt bepalen, kun je dus niet uitgaan van gemiddelden. Doe je dit wel, dan loop je de kans dat jij een veel te dure verzekering afsluit of dat je juist onvoldoende verzekerd bent. Het is zonde om meer te betalen voor je uitvaartverzekering dan nodig is, maar onderverzekerd zijn kan jouw nabestaanden weer voor nare financiële verrassingen brengen. Daarom is het dus goed om je al op tijd eens te oriënteren op hoe hoog de crematie kosten zouden zijn bij jouw wensen, zodat jij je verzekering hierop aan kunt passen!

Zet je wensen op papier

Hoe bepaal je nu hoeveel jouw crematie kosten gaat? Dat is voor jouzelf lastig om uit te zoeken, het handigst is het om hiervoor offertes op te vragen bij verschillende uitvaartverzorgers. Je weet dan natuurlijk nog steeds niet wat het exacte kostenplaatje is op het moment dat jij komt te overlijden, maar op die manier kun je wel de beste inschatting maken. Via kostenvaneenuitvaart.nl kun je gemakkelijk offertes aanvragen bij verschillende uitvaartverzorgers bij jou in de buurt. Voordat zij de crematie kosten kunnen bepalen voor jou, moet je wel aangeven wat jouw wensen precies zijn. Denk aan de hierboven genoemde punten, maar ook aan of jouw as uitgestrooid moet worden of dat je wilt dat jouw urn bijgezet wordt in een urnennis. Op basis van jouw wensen schrijven zij dan een offerte uit. Dit geeft jou een goed beeld van het te verwachten kostenplaatje! Bewaar de offertes en de wensen die jij daarvoor aangegeven hebt, dat maakt het voor jouw nabestaanden later gemakkelijker om jouw uitvaart te regelen! Het mag dus een beetje een vreemd zijn om alvast na te denken over wat jouw eigen crematie kosten gaat, maar het geeft jou wel de kans om je goed voor te bereiden!