Vijf tips bij bedrijfsafval sorteren

bedrijfsafval sorteren

Wil je meekomen als ondernemer, dan moet je duurzaam aan de slag. Kritisch kijken naar de afvalstromen is essentieel. Alleen op die manier kan je optimaal inzamelen en recyclen. Een goedkope container voor het bedrijf verzorgen is een begin. Let echter ook op de volgende 5 zaken. Wanneer je deze tips direct toepast, dan kan je er zeker van zijn dat het sorteren van het afval een stuk gemakkelijker wordt.

1. De hoeveelheid afval terugdringen

Het sorteren wordt een stuk gemakkelijker wanneer er simpelweg minder afval is. Vaak twijfelen mensen waar het thuishoort en gaat het bij het restafval. De restafvalcontainer via Bedrijfsafval.nl die je heb puilt daardoor onnodig uit. Er gaan veel recyclebare materialen verloren zonder dat dit nodig is. Wil je dit tegengaan, kijk dan eens kritisch naar welk afval je produceert en hoe je dit bij de bron al kan tegengaan. Dat wat overblijft is beter te sorteren.

2. Etensresten zijn geen restafval

Wanneer je kijkt naar wat veel bedrijven inzamelen, dan zie je dat GFT daar niet bij hoort. Zo komen de etensresten onterecht bij het restafval terecht. Dit is jammer, want GFT is perfect te gebruiken als basis voor compost of voor biogas. Het is op die manier dus mogelijk om er veel meer uit te halen, een aparte bak neerzetten voor etensresten is dus zeker aan te raden.

3. De stromen schoon houden

Recyclen gaat alleen wanneer de afvalstromen schoon zijn. Er mogen dus geen andere afvalresten bij komen. Pizzadozen behoren bijvoorbeeld niet tot papier en karton door het vet van de pizza’s. Dit is niet te recyclen. Dat geldt ook voor verschillende soorten plastic en voor afval dat simpelweg verkeerd wordt weggegooid.

4. Geplastificeerde bekers apart inzamelen

Papieren bekers met een geplastificeerde binnenkant kunnen niet bij het papier worden ingezameld. Wat wel kan, is kiezen voor een aparte vuilbak voor de bekers. Omdat er veel bekers doorheen gaan op kantoor, is het slim om voor deze bak te kiezen. Of kies ervoor om iedereen een eigen mok mee te laten nemen.

5. Houd PMD apart

PMD staat voor plastic, metaal en drankkartons. Dit wordt in huishoudens al goed gesorteerd, maar op kantoren gaat dit nog vaak fout. Dat is echter wel zonde, want dit is namelijk heel goedkoop te verwerken, waar restafval juist duur is. Apart inzamelen is dus een veel betere optie. Dit geldt trouwens ook voor heel veel andere soorten stromen.