Videoproductie: begrijpen hoe het hele proces werkt
Het is een trend: bedrijven van elke omvang nemen steeds vaker hun toevlucht tot videoproductie als middel om hun producten en diensten via audiovisuele taal te promoten.
Video is immers een belangrijke strategie voor marketing en interne communicatie, omdat het een grote overtuigingskracht, aantrekkingskracht en assertiviteit heeft om boodschappen over te brengen. De toegevoegde waarde van videoproductie voor de bedrijfswereld is reeds meer dan duidelijk en bewezen.
Dus, als je een video wilt huren voor jouw klant of bedrijf en nieuwsgierig bent naar het videoproductieproces, leggen wij uit hoe elke stap in zijn werk gaat. Kijk hier eens naar!
1. Pre-productie vergadering en video productie briefing
De eerste stap is een vergadering tussen iedereen die bij het project betrokken is, zoals:
– Marketing manager of eigenaar van het inhurende bedrijf;
– Communicatieteam: schrijver (scriptschrijver), opnameteam en video-editor;
– Directeur: manager die het project leidt en alle stadia van de uitvoering van de video goedkeurt;
– Derden: acteurs, figuranten, omroepers, presentatoren (ingehuurd wanneer nodig).
De briefing zal dienen als leidraad voor allen die bij het project betrokken zijn – zowel de professionals als degenen die de video hebben aangevraagd. Het document moet altijd beschikbaar zijn voor raadpleging en referentie.
2. Technisch bezoek
Als de video een locatie heeft en de productie niet in een studio plaatsvindt, is het noodzakelijk de omgeving te bestuderen.
Daarom is het soms nodig een technisch bezoek af te leggen, dat het mogelijk maakt de mogelijke kadrering op de locatie, de beste hoeken en de beste scenario’s voor de films te analyseren.
3. Script
Het script is het belangrijkste document tijdens de videoproductie.
Hier moet het videoproductiebedrijf alles over de opnamen beschrijven: locatie, acties, camerarichting, tekst, voice-overs, soundtrack, montage.
Het zal door verschillende beroepsbeoefenaars worden gebruikt voor begeleiding in de fasen vóór en na de productie.
4. Productie
Nu het script is gemaakt en de apparatuur is geselecteerd, is het tijd om met de videoproductie te beginnen.
Dit is het moment waarop het gehele opnameproces en alles wat daarbij komt kijken, zoals het vastleggen van beelden en het opnemen van geluid met de sprekers en presentatoren, hetzij in een studio of op een externe locatie, aan bod komt.
De productie vertegenwoordigt de backstage van het project, waarbij het werk van verschillende professionals komt kijken om alles perfect te laten verlopen.
5. Bewerken en afwerken
Na de productiefase is het tijd voor de taak met de grootste verantwoordelijkheid in het audiovisuele project: de montage.
In het algemeen is montage het proces waarbij alleen de beste scènes worden uitgekozen en zodanig worden geordend dat de boodschap op een coherente en duidelijke manier aan de kijker wordt overgebracht.
Het is in dit stadium dat middelen zoals visuele effecten, soundtracks, voice-overs, grafische kunsten en het hele concept van de regisseur moeten worden toegevoegd. De montage is tenslotte ook verantwoordelijk voor het creëren van emotie en impact.
Bron: diepzeekonijn.nl