Raadgeving voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen
Ben je ondernemer? En heb je de afgelopen jaren hard gewerkt om een mooi bedrijf op te bouwen? Als je je bedrijf wilt verkopen kan dit een ingrijpende stap zijn. Vooral wanneer je jarenlang hebt gewerkt aan het opbouwen van je bedrijf. Een verkoop kan bijvoorbeeld voortkomen uit een verlangen om met pensioen te gaan, een carrièreswitch te maken of om een ander bedrijf te starten. Wat de reden ook mag zijn, het verkopen van je bedrijf is een proces waarin vele aspecten meespelen. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je de waarde bepaalt, hoe je kopers identificeert en hoe je onderhandelingen voert. Om die reden geven we in dit artikel vijf tips voor als je je bedrijf wilt verkopen.
Bereid je voor
Het verkopen van je bedrijf begint met een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding begint bijvoorbeeld met het vaststellen van je doel. Wat wil je bereiken met de verkoop van je bedrijf? Wil je bijvoorbeeld direct stoppen met werken of wil je het bedrijf blijven runnen na de verkoop? Daarnaast is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Hierbij spelen bijvoorbeeld de jaaromzet, winst, de concurrentiepositie en de toekomstperspectieven een rol. Tot slot is het belangrijk om je bedrijf op orde te hebben en de historische cijfers te overleggen aan potentiële kopers.
Identificeer kopers
Wanneer je weet wat je wilt en wat je bedrijf waard is, is het tijd om potentiële kopers te identificeren. Potentiële kopers kunnen bestaan uit zowel strategische kopers als financiële partijen. Bij strategische kopers gaat het meestal om bedrijven die dezelfde business hebben als jouw bedrijf, deze partijen kunnen bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in jouw klantenbestand of technologie. Financiële partijen zijn doorgaans private equity of venture capital firms die bedrijven willen overnemen om vervolgens groter te maken en te verkopen.
Onderhandelen
Onderhandelen is een onderdeel van het verkoopproces dat van groot belang is. Bij het onderhandelen gaat het erom dat je de beste deal voor jezelf realiseert terwijl de ander ook tevreden is. Het is goed om hierbij je doel in gedachten te houden zodat je niet uit het oog verliest wat je wilt bereiken. Daarnaast is het goed om alternatieven te hebben (bijvoorbeeld andere kopers) en professioneel te blijven.
Maak goede afspraken
Wanneer je tot overeenstemming bent gekomen met de koper, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de betalingsvoorwaarden, garanties voor de overgedragen activa, geheimhoudingsplicht of een non-concurrentiebeding. Het is hierbij zeer belangrijk om specialisten in te huren die je bij deze afspraken kunnen helpen en adviseren.
Overdracht
Tot slot is het moment daar: de daadwerkelijke overdracht van je bedrijf aan de koper. Hierbij is het belangrijk om een vlekkeloze overgang te hebben. Dit betekent bijvoorbeeld het overdragen van het klantenbestand, personeelsdossiers en andere belangrijke documenten. Denk eraan om de communicatie rond de overdracht goed te organiseren en rustig te laten verlopen.
Samenvatting
Het verkopen van je bedrijf kan een ingrijpende stap zijn, maar met een goede voorbereiding en een duidelijk doel voor ogen kan dit een hele mooie stap zijn in je ondernemerschap. Door vroegtijdig informatie in te winnen en je bedrijf te laten taxeren weet je beter waar je aan toe bent en kan je gericht op zoek naar potentiële kopers. Denk hierbij ook aan professionele begeleiding bij het onderhandelen en het maken van afspraken. Tot slot, wees niet te bang om advies te vragen. Het verkopen van je bedrijf is een complex proces, waarbij een welgemeend advies altijd welkom is. Wij wensen jou veel succes en een mooie nieuwe stap toe.
Bron: Aeternus