Kantoor ontwerpen voor maximale productiviteit

Interieur 3

Een kantoor ontwerp is iets waar je beter niet te makkelijk over na kan denken. Het is namelijk wel de plek waar werknemers hun werk moeten verrichten en je wil niet alleen dat jij je goed voelt in de ruimtes maar ook de werknemers zich op hun plek voelen. Je zal het misschien niet gelijk bedenken, maar met het ontwerp kan je hier al rekening mee houden. Het is een idee om elke werknemer een persoonlijke ruimte te bieden, maar ook sociale ruimtes te creëren waar werknemers kunnen samenwerken. Zo biedt je mogelijkheden voor werken in rust en binding met collega’s.

Waar kan je nog meer aan denken?

Bij het ontwerpen van de ruimtes is het ook belangrijk om te denken aan lichtinval. Slecht licht is niet alleen onpraktisch, maar kan ook voor moeheid, hoofdpijn en heel wat andere problemen zorgen. Verder hebben studies ook gevonden dat mensen liever werken in ruimtes met hoge plafonds, dit wordt namelijk geassocieerd met vrijer denken. Licht en plafond zijn dus beide onderdelen die je in het kantoor ontwerp mee zou kunnen nemen en waar je productiviteit van het team mee kan bevorderen. Goed kunnen denken en vrijer denken is naar mijn idee iets wat voor elk bedrijf als belangrijk wordt gezien.

Laatste tips

Naast deze tips kan je ook nog denken aan kleuren binnen jouw kantoor. Kleur heeft een groot effect op onze emoties en zo ook op onze creativiteit. Groen wordt bijvoorbeeld vaak gelinkt aan creativiteit, blauw aan productiviteit en rood weer aan detail oriëntatie en het verminderen van analytisch denken. Naast het verhogen van kleurgebruik, wil je geluid juist verminderen. veel geluid wordt vaak gelinkt in onderzoek aan minder productiviteit, meer stress en minder werktevredenheid. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Geluiddemping kan concentratie bevorderen en ook jouw personeel heel wat frustraties besparen. Het ontwerp van een kantoor is dus daadwerkelijk van groot belang.