Welke soorten slijpers zijn er?

Slijpmachines zijn er in talrijke verschillende soorten en maten. Afhankelijk van je klus kies je een type slijpmachine. Je kiest immers de slijpmachine die perfect aansluit bij je klus. Maar welke soorten slijpers zijn er eigenlijk?

De haakse slijpmachine

De haakse slijper heeft zijn naam van het feit dat de slijpschijf loodrecht op de motor staat. De meeste haakse slijpers hebben een schijfdiameter van 115 mm, 125 mm of 230 mm. Welke het beste is voor uw werk, hangt af van uw gebruikssituatie. De varianten van 115 mm en 125 mm zijn ideaal voor thuisgebruik, zijn zeer flexibel en zijn over het algemeen goedkoper dan de variant van 230 mm. Natuurlijk, hoe groter de diameter van uw schijf, hoe groter uw bereik. Dus als je diepe groeven moet maken, kies dan een slijper met een schijfdiameter van 230mm. Wanneer je op zoek bent naar een haakse slijper, mag de term softstart niet ontbreken. Soft start zorgt ervoor dat de molen langzamer start. Dit maakt het makkelijker om de puntenslijper te bedienen wanneer je hem aanzet. Er zijn drie modellen haakse slijpers: elektrische haakse slijpers, accu haakse slijpers en pneumatische haakse slijpers.

De rechte slijper

Rechte slijpmachines worden gebruikt voor frees-, slijp-, polijst- en graveerwerkzaamheden. Met een rechte slijper kun je zeer nauwkeurig werken. Een groot aantal verschillende slijppunten en messen maken de rechte slijper tot een flexibele slijper voor de meest uiteenlopende klussen. Afhankelijk van het gereedschap dat je gebruikt, kan een rechte slijper worden gebruikt voor metaal, steen en hout. Controleer altijd of de messen geschikt zijn voor jouw grinder. Geef altijd aan welk gereedschap geschikt is voor jouw grinder. De meeste rechte slijpmachines gebruiken een maat van 6 mm of 8 mm. Rechte slijpmachines zijn verkrijgbaar als elektrisch, batterijgevoed en pneumatisch. Met een luchtmolen bepaal je eenvoudig het toerental, wat bij een elektrische grinder niet altijd even duidelijk is. Houd bij de aanschaf rekening met de compressor of accu die voor deze typen nodig is